ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ         Το δάσος Κουρί βρίσκεται βορειοανατολικά του Ασβεστοχωρίου και απέχει 1,5 χιλιόμετρο από την πλατεία του χωριού. «Κουρί» στα τούρκικα σημαίνει το μέρος με τα πολλά δέντρα, το άλσος.


        Οι παλαιότεροι ,όσοι δηλαδή είναι πλέον στην ηλικία των 35-50 ετών , έχουν συνδέσει το μέρος αυτό με τις ωραιότερες εκδρομές της ζωής τους . Τότε, που παρέες-παρέες ανέβαιναν την πλαγιά που οδηγούσε στο πυκνό δάσος με βελανιδιές ,πουρνάρια και σούμες ,για να απολαύσουν τα δροσερά λημέρια του , να ξαπλώσουν κάτω από τα σκιερά δέντρα του ,να τραγουδήσουν , να παίξουν ποδόσφαιρο και «μήλα» και να ερωτοτροπήσουν πάνω στο πλούσιο χορτάρι του.


        Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού δεσπόζει το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, απ’όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα του χωριού  και ν’αφήσει τα μάτια του να περιπλανηθούν στον ανοιχτό ορίζοντα που φτάνει ως τις κορυφές του Ολύμπου ,πάνω από το Θερμαϊκό κόλπο. Από εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι απλά μαγευτικό . 


        Τα παλαιότερα χρόνια ,οι κάτοικοι ανέβαιναν στο παρεκκλήσι με τα πόδια ,για να τιμήσουν τη γιορτή του, στις 20 Ιουλίου, από την παραμονή ,διανυκτέρευαν στο δάσος χορεύοντας και τραγουδώντας και ανήμερα της γιορτής επέστρεφαν αργά το βράδυ πίσω στο χωριό. 


      Οι παρέες έδιναν  «πραγματική» μάχη μεταξύ τους, για να εξασφαλίσουν το καλύτερο μέρος στο δάσος , ώστε ν’ανάψουν φωτιές και να γευτούν πάνω στα στρωσίδια τους τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει. Το κρασί έρρεε άφθονο και το κέφι διαρκούσε αμείωτο ως την αποχώρηση. Παρόμοια εκδρομή είχε προηγηθεί, βέβαια, και κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


     Σήμερα , αποτελεί έναν προσφιλή τόπο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής . Υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες παιδικές χαρές και κιόσκια , ενώ το αναψυκτήριο που κτίζεται με προσανατολισμό τη λίμνη του Αγίου Βασιλείου ,σύντομα θα προσφέρει δροσιά και ξεκούραση σε επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα περιαστικά χωριά.


       Το δάσος Κουρί είναι ιδανικό για πεζοπορία, πικ-νικ, ποδηλασία ,τζόκινγκ και αποτελεί σίγουρα μια μοναδική διέξοδο από το καυσαέριο και το θόρυβο της πόλης.

Δάσος Κουρί Θεσσαλονίκης

[Αναρτήθηκε από ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ στις Τρίτη, Οκτώβριος 23, 2007]

Εναλλακτική πρόταση αντί για βόλτα σε μία τσιμενταρισμένη παραλία!

Το γνώρισα σαν παιδί όταν ανέβαινε η παρέα του μπαμπά της Κυριακές για πικ-νίκ. Άλλοι με τα πόδια άλλοι με βέσπες και άλλοι επιστράτευαν φορτηγάκια της εταιρίας τους. Τσούρμο από παιδιά, μαμάδες και ταπεράκια, εκατοντάδες ταπεράκια.
Οι πιτσιρικάδες χανόμασταν στο δάσος. Κάναμε σκηνές από τα πεσμένα κλαδιά, ετοιμάζαμε αναχώματα για εχθρούς που ποτέ δεν φάνηκαν, μαζεύαμε κυκλάμινα και ανεμώνες και βρεχόμασταν στις βρύσες που κάποιοι τόσο σοφά είχαν χτίσει πέτρα πέτρα.
Ήταν και η εποχή που όλοι μας στο σχολείο είχαμε ήδη διδαχθεί "Τα ψηλά βουνά" και το ζούσαμε. Τι τύχη θεέ μου!


Λίγο μετά το Ασβεστοχώρι λοιπόν, περίπου πεντακόσια μέτρα μετά τη πλατεία και με κατεύθυνση την εξοχή στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μία πινακίδα προς "Δάσος Κουρί".

Πέντε λεπτά ανάβαση σε άσφαλτο με το αυτοκίνητο και θα φτάσετε στο Κουρί.

Αφήστε το αυτοκίνητο σας και ξεκινήστε σε όποια κατεύθυνση θέλετε να περπατάτε μέσα στο δάσος. Μονοπάτια θα βρείτε πολλά.

Αν πάλι δεν έχετε διάθεση για περπάτημα και ειδικά εάν έχετε προνοήσει να πάρετε καφέ μαζί σας καθίστε στην αυλή του καταφυγίου (θα το βρείτε πολύ εύκολα εκατό μέτρα μετά τις βρύσες) και απολαύστε την ησυχία, τον αέρα και την υπέροχη θέα από ψηλά της πεδιάδας των λιμνών που θα δείτε από τη πίσω πλευρά του.

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας, να μάθουν πως είναι να πατάς σε χώμα πώς μυρίζει η γη και πόσες διαφορετικές αποχρώσεις έχει το πράσινο.

Μόνο μία παράκληση: δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας.

http://a-kakies.blogspot.com/2007/10/blog-post_23.html